Kwaliteitscontrole De Enk

11 mei 2022

Op 21 April hebben William Boogaarts en ik de baan op Heiloo bezocht. Dit hebben wij vooraf niet gemeld aan de hoofdgreenkeeper en aan de baancommissie. Wij melden dit bewust niet aan de hoofdgreenkeeper, zodat hij niet de baan voor de tijd in orde kan maken. William is binnen de Enk verantwoordelijk voor de kwaliteit en innovaties. Na de rondgang hebben we met Peter de aandachtpunten doorgenomen.
Hieronder een kort verslag.

Met vriendelijke groet,
Bart Hooghiemstra
Projectleider


Inleiding
Op donderdag 21 april hebben Bart Hooghiemstra en William Boogaarts een kwaliteitscontrole gemaakt over de baan. Er is een rondgang gemaakt over de golfbaan voor een algemene indruk. Daarnaast zijn er diverse metingen gedaan op de greens. Op de greens is er gekeken naar spelkwaliteit zoals de stimp snelheid en eerlijkheid van de rol. De wortellengte en ontwikkeling maar ook de eventuele aanwezigheid van vilt. Om een goede indicatie te krijgen van waterdoorlatendheid is een Quick scan gemaakt van de infiltratie. Alle metingen zijn opgeslagen via de registratie app in de golfviewer.

Conclusie aanbevelingen
Het bezoek aan golfbaan Heiloo was zeer prettig er stond een rustig windje en de zon scheen prachtig. Afgelopen weken meerdere golfbanen mogen bezoeken en diverse greens bekeken. Er mag met oprecht gezegd worden dat de greens op Heiloo er het mooiste uit zien, werkelijk een plaatje. De fairways zijn netjes bemest, het strooibeeld heeft een goede verdeling. De greens hebben een zeer goede waterdoorlatendheid.
Dit kan gevolgen hebben voor droogte. Vooral green 1 rechtsachter. De rough staat vol met gewenst grassoorten zoals roodzwenk en speelt zeer vriendelijk. Dit zorgt voor veel spelplezier en een goede doorstroming.

Actiepunten

  • Verticaal maaien van de greens vooral hole 1 ivm zaadvorming van het straatgras
  • Monitoren van het vochtgehalte op green 1 omdat deze afwijkt van andere greens
  • Greens 1 doorzaaien met struis voordat het straat zaait zodat het kan concurreren hier tegen.
  • Tees bijzaaien/ winterplekken doorzaaien en afdressen.