Countryclub op pad

30 augustus 2022

Happen en trappen - 21 augustus 2022

Om 10 uur verzamelen bij “Herberg Jan” waar we onder het genot van een kopje koffie wachtten tot alle deelnemers aanwezig waren. Wilma en ik hadden er toen al 10 km op zitten. In rustig tempo peddelden we door Heiloo en de polder richting pontje Akersloot. Daarna boven langs het Alkmaardermeer, langs De Woude en Markenbinnen richting Oostknollendam, dat van deze kant af alleen bereikbaar is met een pontje dat je zelf moet bedienen. Eerst moesten we het naar ons toe halen want het lag aan de overkant. Toen pasten er maar vijf fietsen op dus we hadden twee tochten nodig om ons allemaal over te zetten. Je moet aan een lier draaien om de pont langs een ketting naar de overkant te transporteren. Leuk!

Toen waren we in Oostknollendam. Prachtige huizen in Zaanse stijl en heel heel dorps. Voor de meesten van het gezelschap was het voor het eerst van hun leven dat ze hier waren. Overigens is Oostknollendam vanuit het noorden niet te bereiken met de auto, je moet dan via Wormerveer en Wormer of via Spijkerboor.

Verder ging het langs de Zaan langs die prachtige oude fabrieken en pakhuizen tot aan de brug over de Zaan. Die brug wordt gerepareerd en is voor een behoorlijke tijd niet te gebruiken en daarom heeft men 100 meter verderop een tijdelijke brug gemaakt (echt waar, die hebben ze ergens geleend) met twee rijstroken en twee fietspaden. Maar voordat we die nieuwe noodbrug overstaken om onze reis te vervolgen was het tijd voor de lunch die afgesproken was in Grand Café Batavia ( Alwaar je af en toe Marcel van Roosmalen tegen zou kunnen komen want die woont in Wormer, maar dit terzijde.)

De lunch was prima en daarna ging het via Wormerveer richting Krommenie. Over de brug over de Nauwernaschevaart meteen rechtsaf langs die vaart tot bij een klein bruggetje waarna het fietspad langs de Markervaart, het Stierop en het Uitgeestermeer. Ook weer een fijn stukje polderland. Wat is de wereld toch mooi op sommige plekken. Tenslotte belandden we bij erfgoedpark “De Hoop” Daar bevindt zich een wereldberoemde houtzaagmolen, een uitvinding van de Uitgeester Cornelis Corneliszoon ( ca 1550-ca 1607 ).

We zouden eventueel nog een verfrissing nemen in restaurant Krelis - waar het best druk was - maar Wilma en ik nodigden het hele gezelschap uit om bij hen in de tuin nog wat na te zitten onder het genot van een frisje, bier wijn o.i.d. Maarten wilde alleen mee als we Rivella in huis hadden, en dat hadden we…liters.

Na deze pauze vertrok het hele gezelschap richting Heiloo behalve Wim en Wilma want die waren al thuis.

Al met al een zeer geslaagde dag, waarvoor dank aan de organisatie.
Wim van Vliet